Rezidence Na Skalce - design se sešel s účelností

Zajímavé projekty bytových domů nevznikají jen ve velkých městech. Spíše je tomu dnes naopak, protože u velkých aglomerací developeři už jen stěží nacházejí atraktivní pozemky, na kterých mohou postavit komfortní a k tomu neotřelé bydlení. Jeden takový se podařil v Humpolci. Konkrétně se jedná o projekt Rezidence Na Skalce, jenž nabídl zájemcům 36 moderních bytových jednotek velikosti 1kk až 3kk. Stavba byla koncipovaná tak, aby bylo dosaženo co možná nejefektivnějšího hospodaření s energiemi. Proto jsou, mimo jiné, byty vybaveny podlahovým vytápěním, kterému energii dodávají tepelná čerpadla. Přihlíželo se rovněž k lokalitě, která se sice nachází v dostupné vzdálenosti od centra města, ale je velmi klidná. Vznikl tedy atraktivní design objektu s uzavřeným pozemkem a přilehlou zahradou. Při prvním pohledu si nelze nevšimnout moderní kombinace antracitových oken, světlé fasády, tmavých a hnědých doplňků.

Rezidence Na Skalce

Kvalitní okna z kompozitu

Okna byla do projektu vybrána na základě dvou kritérií. Na prvním místě to byly tepelně-izolační vlastnosti, které musely respektovat požadavek nízkoenergetického bydlení. Druhým požadavkem bylo integrované stínění ovládané elektronicky, jež by na jedné straně zvýšilo uživatelský komfort, a na straně druhé zajistilo odpovídající regulaci slunečních zisků v exponovaných časech slunečních dní. Výběr se velmi rychle zúžil na okna PROGRESS firmy DAFE - PLAST, což jsou okna vyráběná z kompozitních profilů německé firmy REHAU. Tyto šestikomorové profily s příměsí skelných vláken jsou zárukou tvarové stability, pevnosti a vynikajících tepelně-izolačních vlastností, jež předčily i původní požadavek stavitele (koeficient tepelného prostupu může být až Uw = 0,62 W/m2*K-1). Poskytují i nadstandardní hlukový útlum, což ale v této klidné lokalitě není ten hlavní argument. Stavební hloubka těchto profilů je 86 mm, což dovoluje trojité zasklení, důležité pro pozitivní tepelnou bilanci. Pro zvýšení atraktivity byly profily z pohledu exteriéru osazeny hliníkovými obložkami v barvě RAL 7016. Pro úplnost – okna jsou dvoubarevná, z interiéru byla zvolena nadčasová bílá barva.

Chytré stínění

Co bylo však pro investora velmi důležité – okna osazená integrovaným stíněním s elektrickým ovládáním. Jedná se o systém PROGRESS ALU EF+, u kterého je žaluzie integrovaná v meziprostoru před izolačním trojsklem za dodatečnou tabulí skla osazenou v hliníkovém profilu. Takové řešení má mnoho výhod. Předně je okno včetně stínění /případně přípravy pro jeho dodatečnou montáž/ připravené již z výroby, čímž se zjednodušuje montáž a odpadá starost se stavební přípravou. Údržba žaluzií je velmi snadná a dodatečné sklo (jedná se v podstatě o čtvrté sklo) s pryžovým těsněním jednak chrání žaluzii před nepřízní počasí a nečistotou, a jednak přispívá ke snadné údržbě a sjednocení designového vjemu, protože stínění není před oknem, ale je jeho součástí. Noví majitelé bytů si ovšem mohli vybrat, zda okno se systémem ALU EF+ budou chtít či nikoliv. Každopádně příprava u všech oken proběhla a kdo zatím žaluzie nechtěl, může si je dodatečně doobjednat. Do výčtu všech výplní je třeba ještě zmínit společné prostory jako je schodiště, kde byly vybrány antracitové profily SYNEGO v nízkoenergetickém standardu (v interiéru opět bílé provedení). A nakonec vchodové dvoukřídlové hliníkové dveře. Ty jsou z provenience Schüco AWS/ADS 75 SI. Jsou zaskleny bezpečnostním trojsklem a doplněny samozavíračem s  elektromotorickým pětibodovým bezpečnostním zámkem. Dveře se otevírají dovnitř (levé křídlo).

Výplně stavebních otvorů působí elegantním a harmonickým dojmem, přestože zde byly použity tři různé systémy. Vše, včetně architektury vnější fasády, je ovšem dokonale sladěno. Projekt Rezidence Na Skalce je ukázkou dobře navrženého projektu, spojení moderních materiálů a kvalitně odvedené práce. 

Rozsah dodávky:
Profil: kompozitní profil PROGRESS ALU, PROGRESS ALU EF+, plastový profil SYNEGO, hliníkový profil Schüco AWS/ADS 75.SI
Dekor: AL obložka  a hliníkové vchodové dveře RAL 7016; ANTRACIT KRUPIČKA / uvnitř BÍLÁ
Okenní kliky: bílá Secustik   

https://dafe.cz/reference/rezidence-na-skalce.html

Developer a investor: Rezidence Na Skalce, s.r.o.
Facebook LinkedIn