Kompozitní okna PROGRESS nabízí špičkové vlastnosti a originální design

Plastová okna vévodí snad všem srovnávacím tabulkám a kdo staví nebo rekonstruuje může mít výběr, až na výjimky, zjednodušený. Je to logické, neboť poměr ceny a výkonu je nejlepší a nabídka designových možností téměř nevyčerpatelná. Přesto jsou i mezi plastovými okny rozdíly. Není totiž plast jako plast. Podívejme se blíže na okna, která snesou přímé srovnání s okny hliníkovými, především v kategorii velkých formátů. Velká okna ctí současný trend, ale hlavně nabídnou více přirozeného světla. Tento trend není jen pouhou módní záležitostí, protože je prokázáno, že více přirozeného světla pozitivně ovlivňuje lidskou psychiku, čili zdravější bydlení. Na mysli máme okna, jejichž profily jsou vyrobeny z kompozitního materiálu RAU-FIPRO X, tedy kombinací PVC a skelných vláken. Tato kompozitní okna vyrábíme pod názvem PROGRESS.

okna PROGRESS

Výborné vlastnosti jsou zárukou energetické úspory

Je tomu tak. Kompozitní profil oken se zasloužil o to, že lze vyrobit okno, jehož rozměrové parametry útočí na rozměry hliníkových profilů. Přítomnost skelných vláken zajistila potřebnou tvarovou stabilitu a zvýšila pevnost, která je u velkých formátů stěžejní. Zejména jedná-li se o okna antracitových odstínů, která jsou na trhu velmi žádaná, ale jsou také nejvíc tepelně namáhaná. Pro ilustraci okenní prvky z kompozitního materiálu druhé generace mohou mít rozměr až 130 x 270 cm v bílém provedení (jednokřídlý prvek). U barevného provedení se rozměr snižuje o cca 10 %. Výhoda tvarové stability vyniká také u standardních rozměrů okenních prvků, protože nepotřebují mít ocelovou výztuhu. Okno je tak samozřejmě lehčí, čímž se zjednodušuje manipulace a zmenšuje se namáhání závěsů kování. Ovšem co je důležité, absence této výztuhy sama o sobě zlepšuje tepelně-izolační vlastnosti okna, které se mohou ještě vylepšit tím, že do prázdné komory profilu instalujeme izolační termomodul. Okna mají pak ty nejlepší tepelně-izolační vlastnosti na trhu, které ocení každý, jenž to myslí s energetickými úsporami vážně. Samozřejmě jsou vhodná pro nízkoenergetické a pasivní domy a jsou akceptovatelná u všech dotačních programů. Abychom byli konkrétní koeficient Uw dosahuje hodnoty až 0,62 W/m2K.

Posuvně-zdvižné dveře a hlukový útlum

Struktura kompozitního materiálu ovlivnila taktéž hladinu hlukového útlumu, která je u oken PROGRESS na bezkonkurenční úrovni – až 47 dB. To je velmi příznivá hodnota, kterou samozřejmě neocení někdo, kdo si postaví dům na samotě, ale protože se dnes staví a rekonstruují domy ve staré zástavbě, tedy v blízkosti rušných komunikací, je zde obzvlášť vítaná. Protože technické vlastnosti a pevnost profilů umožnily, aby všechny součásti kování byly uchyceny v kompozitním materiálu, mohou být okenní systémy zařazeny až do vyšší bezpečnostní třídy – RC3 (záleží rovněž na kvalitě kování a zasklení). Z kompozitního materiálu RAU-FIPRO X jsou vyráběny také posuvně-zdvižné dveře.

HST Progress

Vysoká tuhost konstrukce je základem pro to, aby mohlo mít dveřní křídlo výšku do 270 cm a šířku dokonce 300 cm (v bílé barvě). Stavební hloubka přitom umožnila i v těchto případech trojité zasklení, tudíž i výborné izolační vlastnosti a doporučení pro pasivní domy.

 Design na prvním místě?

Konstrukce kompozitního profilu současné generace se zpracovává běžným způsobem, což znamená, že zájemce si může vybrat z obrovské škály barevných odstínů a dekorů. Profily lze také z vnější strany doplnit hliníkovými obložkami, které působí elegantním dojmem.

Vývoj okenních systémů se nezabýval pouze novým materiálem. Firma REHAU, která kompozitní profily vyvinula, přišla nyní například s programem Artevo – okna PROGRESS ART F (k dispozici od března 2024), což jsou profily zcela nové konstrukce, které jsou minimalisticky subtilnější. To samozřejmě ovlivňuje celkový design okenního systému. Nicméně hlavní devizou kompozitních profilů jsou jeho technické vlastnosti, které jsou velmi důležité pro návrhy velkoformátových systémů včetně HS portálů.

Jak je naším zvykem, k systémům PROGRESS nabízíme bohaté příslušenství. Například v provedení oken PROGRESS ALU EF+ integrovanou žaluzii umístěnou ze strany exteriéru v meziprostoru před izolačním trojsklem za dodatečnou tabulí skla v hliníkovém profilu. Kromě snadného ovládání (lze propojit se systémem chytré domácnosti) se tento systém jednoduše instaluje a není potřeba složitá stavební příprava, protože vše je kompletováno již ve výrobě.

PROGRESS ALU EF+

Náročný zákazník může svůj okenní systém PROGRESS doplnit také o infratopné zasklení nebo použít zasklení s vysokým solárním faktorem. Na seznamu příslušenství najdeme rovněž skryté panty, plně probarvené profily, případně integrovaný alarm.

Na bázi identického materiálu vyrábíme i vchodové dveře PROGRESS. V této souvislosti stojí zmínit tzv. nulový práh, čili bezbariérové řešení u vchodových či balkonových dveří. 

vchodové dveře PROGRESS

Okna a dveře PROGRESS jsou k vidění v našem showroomu nedaleko Jihlavy, kde si všichni mohou prohlédnout a vyzkoušet většinu systémů a příslušenství. 

Facebook LinkedIn